Bij de traditionele vorm van inwerken denk je snel aan een dik pak papier op je bureau dat moet worden doorgespit. Een paar duizend woorden en je bent ingewerkt! Tenminste dat is het idee… Bedenk nu maar eens voor jezelf op welke manier jij het beste informatie tot je neemt, leer jij het meest door te lezen? Door een presentatie te volgen? Door actief ergens mee bezig te zijn?

De enorme waarde van een goede inwerkperiode wordt bij steeds meer organisaties duidelijk. Organisaties schenken tegenwoordig steeds vaker aandacht aan het organiseren van een effectieve inwerkprocedure. Maar wat maakt een inwerkprocedure effectief? En wie bepaalt dit? Bestaat er een optimale vorm van inwerken?

Er bestaat niet één optimale manier om mensen dingen aan te leren. Wat je wel kan stellen is dat enkel het zenden van informatie niet het beste middel is om informatie op te nemen. Bovendien leer je ook meer als je ergens plezier in hebt. Als je tijdens het leren plezier ervaart neem je meer informatie op en blijf je gemotiveerd. Conclusie: een goede inwerkperiode moet aansluiten bij je interesses, in de leervorm die het beste bij jou past.

Bij zelfsturend leren heb je als lerende de regie over je eigen leerproces. Je kan hierbij je eigen leerproces zo inrichten dat dit aansluit bij je persoonlijke voorkeur. Uptospeed is een inwerkprogramma dat ervoor zorgt dat jij als deelnemer zelfstandig aan de slag gaat met een vraaggestuurde aanpak. Het zorgt ervoor dat je natuurlijke nieuwsgierigheid zich kan ontwikkelen tot een effectieve vorm van kennis vergaren. Je gaat gericht op zoek naar antwoorden waardoor jij de organisatie, en de organisatie jou leert kennen. Doordat de vragen generiek zijn opgesteld, kun je ze als deelnemer eigen maken. Jij maakt de vragen uniek.

Wie maakt een inwerkprocedure dus effectief? En wie bepaalt dit? Jijzelf! Door de zelfsturende vorm van Uptospeed word jij verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Je beslist zelf over je eigen inwerkprocedure.Β Klinkt dat niet een stuk beter dan dat pak papier op je bureau?